Začíná Monte-Carlo. Se spoustou novinek, ale bez diváků

Úvodním podnikem nové sezóny mistrovství světa v rallye je již tradičně Rallye Monte-Carlo. Rok 2021 naštěstí nebude výjimkou. Monackému autoklubu se totiž podařilo po domluvě s francouzskou vládou, mezinárodní automobilovou federací FIA a promotérem WRC naplánovat 89. ročník rallye tak, aby vyhověl současným přísným opatřením.

Daní za konání soutěže je fakt, že letošní Monte bude bohužel poprvé v historii bez diváků. V prostoru slavnostního startu a vyhlášení výsledků před knížecím palácem v Monte-Carlu tak nebudou žádné divácké zóny, podobně jako to bylo v Turecku či na Sardinii v závěru loňské sezóny. Totéž platí i pro servisní zónu v Gapu. I tak je ale dobrá zpráva pro zúčastněné týmy i fanoušky rallye z celého světa, že se navzdory rozsáhlým omezením slavné Monte přeci jen pojede a nedopadne jako zrušená švédská rallye.

Nové tratě i pneumatiky
Změn doznal i harmonogram soutěže. Původní plán rychlostních zkoušek bylo nutné z důvodu večerního zákazu vycházení zkrátit o jednu páteční vložku (RZ8). Tradiční nedělní rychlostní zkoušky zase vyhnaly z kopců nad Monakem masivní záplavy a s nimi související poškození silnic. Zkoušky Puget-Théniers/La Penne a Briançonnet/Entrevaux jsou proto situovány západněji, než bývalo zvykem. Rallye Monte-Carlo se tak bude muset poprvé po mnoha letech obejít i bez výjezdu slavného průsmyku Col de Turini.

Téměř 260 závodních kilometrů s řadou atraktivních rychlostních zkoušek nicméně i tak slibuje napínavou podívanou. Na trati se očekávají typické proměnlivé podmínky zpestřené změnou dodavatele pneumatik. Při letošním Monte totiž vůbec poprvé uvidíme soutěžní vozy obouvat pneumatiky italské značky Pirelli.

Rychlý Nor Mikkelsen
Úvodní podnik letošního světového šampionátu také odstartuje spolupráci mezi Škodou Motorsport a týmem Toksport WRT, který do Rallye Monte-Carlo nasadí hned dva vozy. Posádky Andreas Mikkelsen, Ola Fløene (NOR/NOR) a Marco Bulacia Wilkinson, Marcelo Der Ohannesian (BOL/ARG) pojedou celou letošní sezónu mistrovství světa v kategorii WRC2. V Monte-Carlu budou obě dvojice patřit k favoritům silného 34členného startovního pole vozů skupiny Rally2.

Andreas Mikkelsen již se značkou Škoda slavil řadu úspěchů. V roce 2017 dokonce na Rallye Monte-Carlo zvítězil v kategorii WRC2 a v celkové klasifikaci skončil na fantastickém sedmém místě. Několika dalšími skvělými výsledky během sezóny pak pomohl týmu Škoda Motorsport k zisku týmového mistrovského titulu v kategorii WRC2.

K české značce se opět vrátil v loňském roce, kdy vyhrál maďarskou rallye a následně přidal vítězství v kategorii WRC3 i celkově šesté místo na ACI Rally Monza, kde byl suverénně nejrychlejším pilotem skupiny Rally2 a v několika rychlostních zkouškách porazil i výkonnější speciály WRC. Jeho výhodou bezpochyby budou zkušenosti z vývoje pneumatik Pirelli, protože během roku 2020 pro italského výrobce hodně testoval.

Cílem je vítězství
Rychlý Nor má jednoznačný cíl: „Chci vybojovat mistrovský titul v kategorii WRC2 a chci vyhrát v této kategorii každou soutěž, do které nastoupím. Začnu na Rallye Monte-Carlo, kterou mám rád a na níž jsem již v minulosti dosáhl dobrých výsledků. Neustále se měnící povrch navíc vozu Škoda Fabia Rally2 evo svědčí, takže budeme velmi konkurenceschopní. Nicméně velice náročná je zde volba pneumatik, takže abychom zvítězili, musíme zvolit správné.“

Motivaci obou posádek potvrzuje také manažer týmu Toksport WRT, Serkan Duru: „Jsme velmi hrdí, že ve spolupráci s týmem Škoda Motorsport nasadíme v kategorii WRC2 dva vozy. Máme velmi dobré jezdecké složení se zkušeným Andreasem Mikkelsenem a mladým talentem Markem Bulaciou. Naším cílem pro letošní sezónu je obhajoba týmového titulu v kategorii WRC2 a zisk jezdeckého titulu v této kategorii. Prvním krokem k tomuto cíli bude zisk maxima bodů pro tým na Rallye Monte-Carlo.“

Posádky týmu Toksport také v seriálu mistrovství světa premiérově vyzkouší vylepšenou specifikaci vozu Škoda Fabia Rally2 evo, s níž se můžete podrobněji seznámit ZDE. Konečné výsledky letošní Rallye Monte Carlo můžeme očekávat v neděli 24. ledna okolo 13. hodiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.