Štajf měl dva kilometry k úspěchu

S obrovským zklamáním odjela z 53. ročníku Rallye Šumava Klatovy posádka Vojtěch Štajf a Markéta Skácelová startující na voze Škoda Fabia R5. Zcela vyrovnaným výkonem se v silné konkurenci vozů specifikace R5, WRC a S2000 snažila po celou dobu atakovat pětici nejlepších posádek. Fatální poškození kola a následné opuštění trati však těsně před koncem soutěže sebralo naději na skvělý výsledek.

Již od prvních kilometrů celkově čtrnácti rychlostních zkoušek legendární Šumavy a za doslova letních teplot vzduchu nasadil Vojtěch Štajf na trati velmi solidní tempo s umístěním okolo sedmého místa absolutního pořadí. V úsilí držet se na dohled pětici nejlepších nepolevil ani při technických problémech s přehříváním brzd, které však nakonec mechanici v servisu odstranili. Posádka se celkově vyvarovala zásadních chyb, a to jí nakonec umožnilo obsadit po první etapě slibné šesté místo a zachovat si tak optimismus pro následující den.

„Já jsem s první etapou hodně spokojený, i když nás zpočátku potrápil propadající se brzdový pedál, což bylo způsobeno přehřátím brzd hned na prvním Čínově. Naštěstí problém mechanici v servisu před noční sekcí odstranili, a tak jsem mohl držet svoji pozici až do konce etapy. Zítra půjde o to, pohlídat si především jezdce za sebou,“ hodnotil po první etapě Rallye Šumava jezdec Vojtěch Štajf.

[the_ad_group id=“21″]

Nadšení z úvodu soutěže neskrývala ani navigátorka Markéta Skácelová: „Na Šumavě startuji vůbec poprvé a musím říci, že zdejší tratě se mi moc líbí, stejně jako náš průběžný výsledek. Teď to jen musíme s Vojtou udržet do cíle.“

V sobotu čekalo na posádky zbylých osm rychlostních zkoušek, které provázelo opět doslova letní počasí. Vojtěch Štajf, pro kterého byl letošní ročník Šumavy již osmnáctý v jeho kariéře, setrval v dobrých časech na dopoledních zkouškách a svoji šestou pozici absolutně s přehledem udržoval.

V poslední části soutěže byl však pod tlakem bývalého týmového kolegy Václava Kopáčka. Těsný vzájemný souboj v rozpětí 0,7 sekundy skončil na poslední rychlostní zkoušce pro Vojtěcha Štajfa nešťastně, a to pouhé dva kilometry před cílem.

„Ve velmi pomalé pravé odbočce přes hranu jsem se dostal ve smyku levým zadním kolem k hraně asfaltu a na disku praskly loukotě. V další následující pravé zatáčce už bylo auto zcela neovladatelné a opuštění trati tak nešlo zabránit. Naštěstí se nám nic nestalo, ale strašně nás to s Markétou mrzí. Taková je prostě rallye. Z jiného úhlu pohledu jsem ale moc rád, že jsme letos na Šumavě předvedli skvělý a vyrovnaný výkon. Auto dáme samozřejmě na Český Krumlov dohromady. Bodový příděl ze Šumavy mohl být velmi solidní, ale i takovéto momenty ke sportu patří,“ řekl v servisní zóně smutný Vojtěch Štajf.

Mohlo by vás zajímat

Na tradiční Šumavu s velkou motivací
Na tradiční Šumavu s velkou motivací
Volkswagen I.D. R Pikes Peak před světovou premiérou
Volkswagen I.D. R Pikes Peak před světovou premiérou
Rally Bohemia hledá pořadatele
Rally Bohemia hledá pořadatele