Mikkelsen vybojoval s Fabií Rally2 evo druhé místo v Polsku

Prach, šotolina, vysoká rychlost a vysoké teploty – to byly ingredience Orlen Rally Poland (18.–20. června 2021), která zahájila letošní sezónu FIA Mistrovství Evropy v rallye (ERC). Norská dvojice Andreas Mikkelsen/Ola Fløene si zachovala chladnou hlavu a s vozem Škoda Fabia Rally2 evo, který provozuje tým Toksport WRT, si dojela pro skvělé druhé místo. Vyhrál Lukyanuk s Citroënem C3 Rally2.

Soutěž na náročných vysokorychlostních šotolinových tratích Polské rallye, kde teploty dosahovaly až 35 stupňů Celsia, byla náročnou zkouškou pro posádky i jejich stroje. Zahajovací podnik FIA Mistrovství Evropy v rallye (ERC) oslavil 100. výročí impozantním počtem 72 přihlášených posádek, z nichž 15 startovalo s vozy Škoda Fabia.

Hned od začátku bojovali o pozice na stupních vítězů Norové Andreas Mikkelsen a Ola Fløene s vozem Fabia Rally2 evo provozovaným týmem Toksport WRT. „I když jsem udělal pár chyb a ztratil několik sekund, celkově bylo vše OK,“ komentoval Mikkelsen první polovinu sobotní etapy. Celkově zvolil vítěz Polské rallye z roku 2016, kdy tento podnik byl součástí FIA Mistrovství světa (WRC), po nehodě na posledním podniku WRC v Itálii opatrnější přístup.

Během druhého průjezdu ranních zkoušek byly na šotolinových úsecích vyjeté hluboké koleje a Mikkelsen se snažil dbát na své pneumatiky. Taktika mu vyšla, bezchybnou jízdou se do konce sobotní etapy vyšplhal na druhé místo v celkovém pořadí.

Andreas Mikkelsen v neděli vyhrál dvě rychlostní zkoušky a byl celkově nejrychlejším jezdcem druhé etapy rallye. Výrazně snížil ztrátu na pozdějšího vítěze Lukyanuka a nakonec se spokojil s druhým místem. Při výstupu na stupně vítězů ve Varšavě byl Nor samý úsměv. „Naše Škoda Fabia Rally2 evo opět dokázala, jak rychle se s ní dá jezdit i na náročných šotolinových cestách. Musím poděkovat celému týmu Toksport WRT za to, že mi poskytl tak skvělý rallyový vůz,“ uzavřel.

Na stupně vítězů vystoupila také oblíbená místní posádka Mikołaj Marczyk/Szymon Gospodarczyk jedoucí s vozem Škoda Fabia Rally2 evo týmu Orlen, která dojela na třetím místě. Nils Solans (ESP), juniorský FIA mistr světa v rallye z roku 2017, navigovaný spolujezdcem Marcem Martím (ESP), vítězem soutěže WRC, dovezl jeden z vozů Fabia Rally2 evo španělského týmu Rally Team Spain na čtvrtém místě. Několikanásobní mistři Maďarska Norbert Herczig/Ramón Ferencz z týmu Škoda Rally Team Hungaria obsadili páté místo. Celkem se v první desítce umístilo sedm posádek s vozy Škoda Fabia.

Výsledky Polské rallye
1. Lukyanuk/Arnautov (RUS/RUS), Citroën C3 Rally2, 1.48:31,3 h
2. Mikkelsen/ Fløene (N/N), Škoda Fabia Rally2 evo, +18,4 s
3. Marczyk/Gospodarczyk (PL/PL), Škoda Fabia Rally2 evo, +1:54,7 min
4. Solans/Martí (ESP/ESP), Škoda Fabia Rally2 evo, +3:06,2 min
5. Herczig/Ferencz (H/H), Škoda Fabia Rally2 evo, +3:44,8 min
6. Llarena/Fernández (ESP/ESP), Škoda Fabia Rally2 evo, +3:46,5 min

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.